Ølbrygging Ikkje så vanskelig likevel

Ølbrygging. Ikkje så vanskelig likevel

 

Mesking og siling
Kort fortalt foregårølbrygging som følger: den knuste malten blandes med varmt vann i riktig temperatur for at entzymene i den knuste malten skal kunne spalte stivelsen til søtstoff (maltose og dextrin), som senere blir mat for gjærsoppen. Etter at mesketiden er unnagjort på ca 1,5 time så skal søtstoffet trekkes ut. Det skjer i silkar og er i prinsipp det samme som trekking av filterkaffe. Mesken blir overrislet med varmt vann som vasker ut maltose og dextrin, hvilket er hovedbestanddelene i vørteren.

Koking
Når en så har silt ut det meste av søtstoffet har en fått en råvørter som må kokes en times tid. Dette fordi eggehvitestoffene i vørteren må felles ut for at en skal få et øl som klarner, og for at bitterstoffene i humlen kokes ut av humleblomsten. Skal en ha et kraftig øl kokes det lenger for å dampe bort vann.

Nedkjøling og rensing av vørteren
Når vørteren er kokt må den kjøles ned for å bunnfelle de utfelte eggehvitestoffene og humlerester som flyter rundt i vørteren. Til dette benyttes en hurtigkjøler som henger i overflaten i bryggekaret og som koples til kaldt vann fra nettet. Etter en times tid er vørteren avkjølt og den kan tappes over på gjærkaret, mens de utfelte avfallsstoffene ligger igjen på bunnen av bryggekaret.

Gjæring - ølbehandling
Gjæringen foregår på egne gjæringskar, fortrinnsvis med gjærlås som hindrer luft- og bakterietilgang. Når gjæringen er over må ølet stikkes om og modnes. Noen ølsorter modnes best i kjellertemperatur, andre i kjølerom eller kjøleskap. Kullsyre kan en få på naturlig måte ved å bruke flasker til modning av ølet og ha litt sukker på flasken for å få igang litt ettergjæring. En kan også tilsette kullsyre kunstig, en må da gå til anskaffelse av trykksterke ølfat og en CO2 flaske med reguleringsventil, en kostnad på ca kr. 2000,-